Er du eller dit barn smittet med skoldkopper? Læs med her

Er du eller dit barn smittet med skoldkopper? Læs med her

Ligger du eller dit barn syg lige nu med den trælse, kløende sygdom? Det er aldrig en sjov situation at være syg og især ikke med kløende udslæt og blærer. Hvis du er lidt i tvivl om, hvad sygdommen går ud på, kan du læse mere om den nedenunder.

Hvad er det helt generelt?

Skoldkopper er en sygdom, som især rammer babyer og børn – dog kan sygdommen også ramme voksne. Dog er der en lille risiko for at blive smittet flere gange, så hvis du allerede har haft det før, kan du godt slappe en lille smule af. De fleste får nemlig børnesygdommen før 10-års alderen. Sygdommen ses ved let feber og hovedpine. Dog får man efterfølgende rødt, kløende udslæt på overkroppen, som hurtigt spredes til resten af kroppen – læs mere om skoldkopper, hvis du ønsker at vide mere om sygdommen.

Hvad kan du gøre, hvis du er smittet?

Der er desværre ingen behandling for sygdommen. Den går i de fleste tilfælde over af sig selv uden brug af medicin. Det er dog muligt at formindske den ulidelige kløe, som sygdommen medfører. Det kunne for eksempel være at drikke en masse vand, undgå at klø så meget som muligt, anvende en form for beroligende creme eller lignende på de udsatte steder. Dette kan du læse mere om over nettet eller ved at kontakte din læge.

Kan det forebygges?

Det er svært at forebygge sygdommen, da den smitter nemt og hurtigt. Sygdommen overføres via dråber fra en smittet til en rask person. Det er svært at undgå smitte, hvis man er en større flok sammen, og derfor ses der også ofte en større smitterisiko i børnehaver og skoler. Dog kan det berolige én, at man oftest kun bliver smittet en enkelt gang gennem hele sit liv, så på denne måde behøver du ikke forebygge.