Sådan beskytter du din computer mod virus og andre onde typer software 

Sådan beskytter du din computer mod virus og andre onde typer software 

Er din computer begyndt at opføre sig underligt? Så kan det være, at den er inficeret med ondsindet software. Nogle former for virus og andre typer ondsindet software er relativt harmløse, men andet kan være meget alvorligt og bør fjernes hurtigst muligt. Læs her, hvordan du beskytter din computer. 

 

Download et malware program  

Mange mennesker kender kun til begrebet ”virus”, men faktisk er det ofte begrebet ”malware” – som står for ”malicious software”, eller på dansk ”ondsindet software” – de bør bruge, når de taler om virus.  

Virus er nemlig bare én type malware, der genskaber sig selv ved at indsætte sin kode i andre programmer. Andre typer udbredt malware er for eksempel ”spyware”, som overvåger din færdsel på internettet og forsøger at stjæle dine adgangskoder, sikkerhedsoplysninger med mere, eller ”ransomware”, der stjæler følsomme data og tilbageholder det mod betaling. 

 

Download et anti-virus program 

Nogle computere købes med et indbygget anti-virus program. Der er for eksempel anti-virus indbygget i Mac computeres styresystemer, og mange Windows computere kommer efterhånden installeret med Microsofts eget Windows Defender.  

Har din computer ikke et indbygget anti-virus program, er det vigtigt at få købt eller downloadet et hurtigst muligt. Der findes nemlig mange typer ondartet software, der forsøger at få fat i dine personlige oplysninger, overvåge din digitale færdsel og afpresse dig.  

Der findes flere gratis virusprogrammer, og derudover har mange virusprogrammer også gratis prøveperioder, du kan forsøge dig med for at se, om de er noget for dig. Som regel er de gratis virusprogrammer ret fattige rent funktionsmæssigt, og de vil bede dig købe programmet i dets fulde version for at få adgang til alle egenskaberne. Det vigtigste er egentlig bare, at dit virusprogram har virus, trussels, netværks- og firewallbeskyttelse.  

Husk, som nævnt i ovenstående afsnit, at virus bare er én type ondsindet software. Derfor er det faktisk vigtigere at downloade et anti-malware program end et anti-virus program, selvom man helst bør have begge dele. 

 

Bekæmp hackere 

En af mange gode grunde til, at vi også bør beskytte os mod malware er, at der er ondsindede hackere, der ved at stjæle vores følsomme data forsøger at ydmyge og afpresse os ved at sprede det til vores bekendte.  

Man hører forfærdelige historier om folk, hvis sexvideoer og søgehistoriker er blevet spredt blandt venner, familie og kolleger. Ved at være godt beskyttet mod virus og andre typer malware, undgår man, at ens bekendte pludselig modtager beviser på, at man har siddet og set videoer om fræk milf dating eller de bedste sex stillinger. 

Ved at have både et malware- og et anti-virus program installeret på din computer, som regelmæssigt scanner den for ondsindet software, er du garanteret, at hackere ikke kan stjæle dine data og bruge dem imod dig.