Katetre er en effektiv og sikker løsning til mænd, der ikke kan lade vandet på almindelig vis. Kateterisation kan være nødvendigt af forskellige årsager, f.eks. sygdomme eller tilstande, der påvirker urinvejene.
Engangskatetre, der kasseres umiddelbart efter brug, er i dag den foretrukne løsning hos de fleste mænd. Her er det vigtigt, at du finder et kateter, der passer til netop dig. Der findes mange typer katetre på markedet, så det kan være overvældende at finde rundt i. Herunder kan du derfor få gode råd til både valg af kateter og din kateterisations-rutine.
Sådan vælger du det rigtige kateter
Katetre kan variere i både størrelse og materiale. Det er vigtigt, at du vælger et kateter i den rette størrelse, så din blære bliver tømt fuldstændigt. Hvilken størrelse, du skal bruge, afhænger af bl.a. dine urinvejes anatomi. De fleste voksne starter med et kateter i størrelsen Ch12 (1 Ch = 0,33 mm i diameter), men din læge eller sygeplejerske kan hjælpe dig med at finde frem til den rette størrelse.
Udover størrelsen på katetret skal du også tænke over materialet. Nogle materialer er stivere end andre. Et stivere kateter er ofte nemmere at indføre, og det kan være en fordel, hvis du har nedsat håndfunktion eller forstørret prostata, som begge kan besværliggøre indføringen.
Du kan også vælge mellem forskellige længder. Der findes f.eks. kompakte katetre, der er halvt så store som et standardkateter. Samtidig kan du få katetre med hydrofile overflader, så de er klar til brug med det samme. Det kan være en fordel, hvis du ofte er på farten og har behov for et diskret kateter, der er let at medbringe og kassere efter brug.
Med det rette kateter, der matcher dine behov, får du dermed de bedste forudsætninger for en behagelig og sikker kateterisation.
Gode råd, når du kateteriserer
Det er helt normalt, hvis du føler dig usikker eller overvældet ved tanken om at skulle kateterisere – særligt i starten. Men stort set alle kan lære at kateterisere, og der er flere ting, du kan gøre, for at gøre processen mere behagelig:
Sørge for at slappe af
Først og fremmest skal du prøve at slappe mest muligt af, inden du starter. Hvis dine muskler er spændte, kan det nemlig besværliggøre indføringen af katetret. Et godt tip er at hoste let, når du indfører kateteret, og igen når du fjerner det.
Brug alarmer, så du husker at kateterisere
Det er vigtigt, at du kateteriserer regelmæssigt – som tommelfingerregel 4-6 gange i døgnet, med mindre din læge har informeret dig om andet. Her kan det være en hjælp at opsætte alarmer på din mobiltelefon, så du får daglige påmindelser.
Sørg for at drikke nok væske
Væskemangel kan øge risikoen for urinvejsinfektioner og gøre kateteriseringen sværere. Du bør derfor drikke 6-8 glas væske om dagen – eller det der svarer til ca. 1,5-2 liter væske.
Med oplæring, øvelse og tålmodighed oplever de fleste, at deres kateterisation bliver en rutine og naturlig del af deres hverdag. Hvis du oplever vedvarende problemer, når du kateteriserer, bør du dog tale med en læge eller sygeplejerske.
Få støtte og gode råd til din hverdag som kateterbruger
Det kan være en udfordring at leve med vandladningsproblemer, der kræver kateterisation. Men med den rette støtte og hjælp omkring dig bliver det lettere. Coloplast Care er et ekstra støttetilbud til kateterbrugere. Her kan du få gode råd og inspiration til din hverdag.
Du kan også bestille gratis vareprøver på katetre, så du kan finde det bedste match. Coloplast tilbyder et bredt produktkatalog med innovative produkter. Dermed kan du være sikker på at finde noget, der passer til lige netop dine behov, så du kan få maksimal tryghed og frihed i hverdagen trods dine vandladningsproblemer.