Lær din lædertaske at kende

Lær din lædertaske at kende

Dette indhold er sponsoreret

Tænker du over, hvilke materialer du bruger? Det går tit stærkt, når man køber en ny bluse, ny taske eller et par sko. Man klikker “køb” på hjemmesiden, og venter på at ordreren er på vej, eller lægger vores kort på kortautomaten, indtil man hører “biiip”. Men hvad er vores beklædningsgenstande egentlig lavet af, og hvordan opstår de? Der findes mange forskellige slags materialer. Uld, bomuld, mohair, hør, silke, viskose, nylon, polyester og så videre, og så videre.. Når du eksempelvis køber en lædertaske hos Fuhrhide eller et andet af dine foretrukne brands, hvad er det så egentlig, du får for dine penge? I denne artikel kan du blive klogere på, hvad for et slags materiale læder er, hvordan man behandler det og hvilke forskellige typer, du kan få.

En ældgammel beklædningsgenstand

Læderet er fremstillet ved bearbejdning af kohud. Formentlig har det været brugt til beklædning af mennesket i mange tusind år. De første mennesker, der har brugt læderet som beklædning har været forhistoriske jægere. Efter man havde nedlagt et byttedyr og spist kødet, har man stået tilbage med skindet og overvejet, hvad man skulle gøre med det. På den måde har det været den bedste løsning at bruge læderet som beklædningsgenstand, da det både er slidstærkt og holdbart. Det ville ellers have endt sine dage som restprodukt i fødevareproduktionen, så derfor var løsningen til for at udnytte potentialet mest muligt. Med tiden har værdien af skindet påbegyndt en mere systematisk indsamling, hvoraf stillingen som “pelsjæger” også kommer ind i billedet. 

En bearbejdningsproces

Råt læder tåler ikke vejrets påvirkning særlig godt, og er også ret stift i det. Derfor er det nødvendigt at bearbejde det, og det gør man i nogle processer som kaldes garvning. Når så læderet er bearbejdet, kan man bruge det i beklædningsindustrien. Det kan også bruges i møbelindustrien til for eksempel stole eller sofaer, eller det kan bruges i bilindustrien til eksempelvis rat eller paneler. 

Der findes forskellige typer…

Først og fremmest er der Anilin. Denne type læder er indfarvet på en sådan måde, at man kan se læderets struktur i materialet. Dertil findes en type kaldet Semianilin, som grundet en form for overfladebeskyttelse gør, at strukturen mere eller mindre bliver udvisket. Hvis man er mere til den helt glatte læder, skal man gå efter Dækfarvet læder, som er indfarvet så kraftigt, at man slet ikke kan se læderets struktur længere. En måske mere velkendt type er ruskind, som er bagsiden af læder, som har en ru overflade. På samme måde er pels også en slags læder, bare med hår på.